Alejandro Nieto




Alejandro Nieto és catedràtic emèrit de Dret Administratiu de la Universitat Complutense de Madrid, va ser president del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC, i és doctor "honoris causa"per diverses universitats.
Va ser degà de les facultats de Dret i Ciències Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els anys, en té 82, i la solidesa intel·lectual i acadèmica  fan d'Alejandro Nieto una personalitat respectada d'aquelles que no han deixat mai de parlar clar. Ha escrit nombrosos llibres i desenes d'articles sobre l'administració de l'estat, la corrupció, la gestió política i la democràcia parlamentària.

Els títols de dos dels seus llibres ja ho diuen gairebé tot: "La corrupción en la España democrática" i "El desgobierno de lo público".

El professor Nieto dissecciona amb precisió i sense eufemismes la situació de les democràcies parlamentàries, que a poc a poc estan quedant ofegades per la partitocràcia.

Diu obertament que els partits polítics, després d'un triomf electoral, es "reparteixen el botí": reparteixen càrrecs  i ministeris als amics i col·legues i donen també una porció del pastís als partits petits, que subhasten la seva ideologia al millor postor.
Segons Alejandro Nieto, els partits polítics "colonitzen" la vida pública, perquè absorbeixen els poders que atorga l'estat i els utilitzen en benefici dels interessos del partit.
I és aquí on introdueix el concepte de "desgovern", que és un mal govern no per inutilitat o negligència, sinó de manera intencionada. 
El desgovern actual espanyol, diu, té causes molt clares: l'afany dels partits per mantenir-se en el poder i exercir-lo en benefici propi i dels seus afins, i l'acceptació i la pràctica de la corrupció i la manipulació.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada